Werk en privé in balans houden

Werk en privé in balans houden

Wat er thuis speelt heeft invloed op het werk

Je wilt dat je medewerkers gezond zijn, dat ze met plezier naar hun werk gaan en dit met resultaat uitvoeren en lekker aan het werk blijven. Maar soms zijn er zaken buiten het werk die een negatief effect hebben op de manier waarop een werknemer zijn werk uitvoert. Het is soms lastig om daar invloed op te hebben, omdat het gaat om iemands privé situatie. Maar vanuit goed werkgeverschap wil je wel je medewerker steun bieden en voorkomen dat deze gaat verzuimen. Daarnaast verbetert de band met je medewerker en levert dit loyale medewerkers op.

Met het instrument “Werk en privé in balans houden” geven we in stappen aan hoe je als leidinggevende je medewerker de juiste steun kunt bieden.

Werk, ikzelf, thuis en omgeving

Je persoonlijke batterij met 4 elementen: werk, ikzelf, thuis en omgeving staan met elkaar in verbinding.

Je persoonlijke batterij bestaat uit 4 elementen die met elkaar in verbinding staan. Je hebt energie uit die batterij nodig als je een taak moet volbrengen of als er iets van je verwacht wordt. En hoe beter je daarop voorbereid bent, je hulp krijgt, waardering ontvangt of kunt ontwikkelen hierin, hoe beter het resultaat. Dus zijn taken en hulpbronnen in evenwicht, dan kun je veel werk verzetten. Andersom geldt dat ook. Als taken te veel of te zwaar worden, raak je uitgeput, voel je je slechter en ga je meer fouten maken en ben je de balans kwijt.

Als door uitputting op je werk deze batterij niet aangevuld wordt, heeft dat een negatieve invloed op jou persoonlijk, wat daarnaast gevolgen kan hebben voor hoe je thuis en in je omgeving functioneert. Andersom geldt dat ook. Energiebronnen op het ene element (werk) kun je gebruiken om de batterij op een ander element (thuis) op te laden, als een soort powerbank. Je energie is in balans als zowel de elementen werk, ikzelf, thuis en omgeving voldoende gevuld zijn en tijdig aangevuld worden tot het oorspronkelijke niveau.

Werk en privé in balans houden: stap voor stap

Het instrument bestaat uit een handleiding voor leidinggevenden en een werkboek voor werknemers. Door het stappenplan te volgen, kun je je medewerker helpen om de balans te vinden en mogelijk verzuim te voorkomen. Dit kan de medewerker zelfstandig doen of met begeleiding.

Training “Werk en privé in balans houden”

Deze training bestaat uit:

  • Training voor leidinggevende van 1 dagdeel, waarin we de stappen toelichten en voorbeelden uitwisselen. Hierna kan een leidinggevende het instrument in gaan zetten.
  • Per deelnemer een handleiding en 5 werkboeken.
  • Mogelijkheid om na de training nog vragen voor te leggen.

De training vindt plaats bij Spoorzicht013 in Tilburg (nabij station) en is inclusief lunch. Een andere locatie is in overleg mogelijk.

Begeleiding werknemers

Om het succes van het instrument te vergroten kan Astrid Vitaal je medewerker begeleiden.
Deze begeleiding bestaat uit:

  • Startbijeenkomst van 2 uur waarin we samen de stappen 3 tot en met 8 doorlopen en de medewerker zelf een actieplan opstelt, waarmee hij aan de slag kan gaan.
  • Vervolgens is er 4x wekelijks een digitaal overleg van 30 minuten om te kijken hoe het gaat en mogelijk moeten bijstellen (stap 9).

Neem contact op voor het bespreken van de mogelijkheden en een vrijblijvende offerte.

Mocht je zelf aan de slag gaan, dan is het mogelijk om de handleiding en het werkboek los te bestellen.