Uit een medewerker onderzoek blijkt dat de werkdruk hoog wordt ervaren. Als je niets onderneemt, wordt het waarschijnlijk alleen maar erger. Medewerkers gaan door de druk meer fouten maken en hebben minder plezier in hun werk. Op termijn kan werkdruk leiden tot verzuim. Maar hoe begin je met het aanpakken van werkdruk?
Vlak voor de zomer heb ik de training “Effectief aanpakken van werkdruk” van het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI) met succes afgerond. Tijdens de training heb ik geleerd hoe ik bedrijven praktisch kan ondersteunen bij het effectief aanpakken van werkdruk. In de training zijn verschillende werkvormen en diverse leidraden voorbij gekomen met als mooie kers op de taart het ‘Werkdrukspel voor teams’. Deze methode helpt om te onderzoeken waar de werkdruk vandaan komt en hoe je deze in jouw organisatie het beste aan kunt pakken.
De aanpak is gebaseerd op de inspanningsbalans. Je persoonlijk functioneren bepaalt welke inspanning je kunt leveren aan je werktaken. Daar tegenover staan de opbrengsten van je werktaken en de mogelijkheden voor ontspanning en herstel. Wanneer je inspanningen in balans zijn met de opbrengsten en herstel, kun je op een gezond en productief niveau blijven functioneren. Als er een disbalans ontstaat, kun je actie ondernemen op individueel niveau, groepsniveau, leidinggevende of organisatie (IGLO).
Heeft jouw organisatie moeite met het aanpakken van werkdruk? Ik help bedrijven graag om een gezonde werkbalans te creëren en werkdruk te verminderen. Neem contact met me op via astrid@astridvitaal.nl voor een vrijblijvend gesprek over hoe we samen een plan kunnen opstellen voor jouw team of organisatie.