Een effectieve aanpak van werkdruk

Bij werkdruk is de inspanning die iemand moet leveren voor zijn werk niet in balans met de opbrengsten en mogelijkheden tot ontspanning en herstel. Deze disbalans gaat ten koste van motivatie, welbevinden en vaardigheden van de medewerker zelf, en van de verbinding met anderen. Een tijdelijke werkdruk hoeft geen probleem te zijn en kan juist stimuleren om iets voor elkaar te krijgen. Maar als werkdruk langer aanhoudt of structureel wordt, kan werkstress ontstaan en bestaat er een risico om uit te vallen. Daarom is een effectieve aanpak van werkdruk van belang?

Werkstress is een veelvoorkomend probleem. In de factsheet Werkstress van TNO van 2023 lees je bijvoorbeeld dat 41% van de werknemers vindt dat er maatregelen nodig zijn tegen werkstress. Maar in de praktijk vinden bedrijven het lastig om hier iets mee te doen. Het NPDI heeft op basis van de inspanningsbalans een effectieve aanpak van werkdruk ontwikkeld.

Effectief aanpakken van werkdruk

Inspanningsbalans

De inspanningsbalans laat de factoren zien, die van invloed zijn op je persoonlijk functioneren. Dit persoonlijk functioneren bepaalt welke inspanning je kunt leveren aan je werktaken. Je werkinspanningen dragen bij aan je eigen doelen en behoeften en bieden daarbij ruimte voor ontspanning en herstel. Slaag je erin om voldoende opbrengst te halen en voldoende te kunnen ontspannen en herstellen? Dan is de inspanning in balans.

Daarentegen, als de inspanning te groot is ten opzichte van de opbrengsten en de mogelijkheden voor ontspanning en herstel, ontstaat werkdruk. Volgens het model zijn er verschillende partijen die invloed hebben hierop: het individu (I), de groep (G), de leidinggevende (L) en de organisatie (O). Met onze effectieve aanpak van werkdruk gaan we op alle 4 niveaus aan de slag om de werkdruk in balans te krijgen.

Heeft jouw organisatie moeite met het aanpakken van werkdruk? Ik help bedrijven graag om een gezonde werkbalans te creëren en werkdruk te verminderen. Neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek. Dan kunnen we samen een plan kunnen opstellen voor jouw team of organisatie.

2 gedachten over “<strong>Een effectieve aanpak</strong> van werkdruk”

  1. Pingback: Werkdrukwijsheid - samen de werkdruk verlagen - Astrid Vitaal

  2. Pingback: Werkdrukwijsheid - Astrid Vitaal

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *