Fruit en fitte medewerkers

Zorgt fruit voor fitte medewerkers?

Fruit zorgt voor fitte medewerkers
Fruit zorgt voor fitte medewerkers.

Fruit eten is gezond. Het Voedingscentrum adviseert ons 200 gram fruit per dag te eten. Hierdoor verbeter je je weerstand en verlaag je het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en diverse vormen van kanker. Fruit zorgt dus voor fitte medewerkers en dat leidt tot minder ziekteverzuim. Is het dan een goed idee om werkfruit aan te bieden?

Wat is werkfruit?

Als werkgever heb je de mogelijkheid om aan je werknemers, onder werktijd, als tussendoortje fruit aan te bieden. Net als thee en koffie kan dat onbelast. Er zijn verschillende leveranciers die, afhankelijk van het aantal personeelsleden, wekelijks één of meerdere kratten fruit bij je neerzetten. Dit stimuleert medewerkers om tijdens werktijd een stuk fruit te nemen.

Werkt het ook?

Werkfruit heeft een positief effect op het imago van je bedrijf. Het laat zien dat je aandacht hebt voor de gezondheid van je medewerkers. Het zorgt voor een hogere medewerkerstevredenheid en een goede sfeer op de werkvloer.

Onder werktijd krijgen medewerkers te maken met meerdere, verschillende eetmomenten: de lunch, tussendoortjes, traktaties van collega’s, etc. Eten dat aangeboden wordt of in het zicht ligt, wordt eerder genuttigd. Dat geldt voor ongezonde dingen zoals snoep, koek en frisdrank, maar ook voor groente en fruit. Als je een kist fruit zo neerzet dat je medewerkers er regelmatig langslopen en heel eenvoudig wat kunnen pakken, zal daar zeker gebruik van gemaakt worden. Maar als het fruit naast de koektrommel staat, kiezen medewerkers net zo makkelijk voor het ongezonde alternatief.

Uit diverse onderzoeken de afgelopen jaren blijkt dat er inderdaad meer fruit gegeten wordt als dat op het werk gratis aangeboden wordt. Een Deens onderzoek geeft zelfs aan dat 96% van de medewerkers hier gebruik van maakt en dat het niet zorgt voor minder fruitconsumptie buiten werktijd. Toch zal er een stukje overlap zijn. Medewerkers die anders fruit van huis meenamen als tussendoortje gaan niet meer fruit eten. En medewerkers die nooit fruit eten, zullen niet allemaal ineens wat pakken omdat het aanbod er is.

Meer effect

Maar het zou zonde zijn om alleen maar de kist met fruit te plaatsen. Laat het fruitaanbod onderdeel zijn van jouw vitaliteitsprogramma. Gebruik het fruit als aanleiding om in gesprek te gaan met je medewerker over andere gezondheid gerelateerde onderwerpen zoals bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning. Want ook daar is flinke gezondheidswinst te behalen.

Vitaliteitscan

Een vitaliteitscan kan inzicht bieden welke onderwerpen het meest spelen binnen jouw organisatie en welke interventies de meeste gezondheidswinst zullen opleveren. Mocht je hier meer over willen weten, neem dan met mij contact op.

Astrid de Rooij – 12 mei 2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *