Januari is bij uitstek de maand waarin goede voornemens ontstaan. Na een periode van feestelijkheden, waarin gewoonten soms losser worden gelaten, is het moment daar om na te denken over verandering en goede gewoontes te ontwikkelen.
Vervolgens nemen veel mensen zich voor om gezonder te leven, slechte gewoontes los te laten, of beter voor zichzelf te zorgen. Maar aan het einde van de maand lijkt er vaak weinig meer over van die goede voornemens.
Waarom is het moeilijk om vast te houden aan goede gewoontes en hoe kun jij als organisatie je medewerkers ondersteunen bij het omzetten van goede voornemens in duurzame goede gewoontes?
Verandering naar goede gewoontes kost tijd en energie
Het is belangrijk om te begrijpen dat verandering niet vanzelf gaat. Veel dagelijkse handelingen gebeuren op de automatische piloot. Dit bespaart energie, maar maakt het ook lastig om gewoontes te doorbreken. Het aanleren van nieuwe goede gewoontes vraagt om bewuste aandacht en het maken van nieuwe verbindingen in de hersenen. Dit kost tijd, energie en doorzettingsvermogen. Als organisatie kun je medewerkers hierbij helpen door inzicht te geven in hoe gedragsverandering werkt en hen te ondersteunen bij deze uitdaging.
10 tips om goede gewoontes bij medewerkers te ondersteunen
1. Maak het doel klein en concreet
Goede voornemens werken beter als ze specifiek en haalbaar zijn. Stimuleer je medewerkers om grote doelen op te delen in kleine, behapbare stappen. Vraag hen wat de eerstvolgende kleine stap is die zij kunnen nemen in de richting van hun goede gewoontes.
2. Doorbreek automatische routines
Veel ongewenst gedrag is het resultaat van ingesleten patronen. Help medewerkers om routines te doorbreken door bewust andere keuzes te maken. Kleine veranderingen, zoals een andere werkroutine of het aanpassen van de lunch locatie, kunnen helpen om nieuwe goede gewoontes te ontwikkelen.
3. Vermijd verleidingen
Identificeer samen met medewerkers de momenten waarop ze in de verleiding komen om terug te vallen in oude gewoontes. Bied praktische oplossingen, zoals het aanpassen van de werkomgeving, om verleidingen te verminderen. Bijvoorbeeld: zet ongezonde snacks uit het zicht en maak gezonde alternatieven gemakkelijk beschikbaar.
4. Creëer een ondersteunend netwerk
Stimuleer medewerkers om hun voornemens te delen met collega’s en samen te werken aan hun doelen. Een buddy-systeem kan bijvoorbeeld zorgen voor motivatie en wederzijdse ondersteuning bij het ontwikkelen van goede gewoontes.
5. Gebruik het motivatie-effect
Gezonde gewoontes kunnen elkaar versterken. Wanneer een medewerker begint met meer bewegen, leidt dit vaak vanzelf tot andere positieve keuzes, zoals gezonder eten. Ondersteun deze kettingreactie door initiatieven te koppelen, bijvoorbeeld door sportieve activiteiten op kantoor aan te bieden.
6. Maak vooruitgang meetbaar
Zichtbare resultaten motiveren. Help medewerkers om hun voortgang bij te houden, bijvoorbeeld door middel van een app of gezamenlijke challenges. Dit maakt de resultaten concreet en geeft een gevoel van voldoening. Het volgen van hun goede gewoontes wordt daardoor leuker en effectiever.
7. Zorg voor beloningen
Het volhouden van goede voornemens wordt makkelijker als er tussentijdse beloningen zijn. Bied medewerkers kleine beloningen voor behaalde mijlpalen, zoals een compliment, extra vrije tijd of een gezonde traktatie. Dit versterkt de nieuwe gewoontes.
8. Leid af van verleidingen
Leer medewerkers hoe ze afleiding kunnen zoeken op moeilijke momenten. Bijvoorbeeld door actief bezig te zijn of te ontspannen met activiteiten zoals tekenen, muziek maken of wandelen. Dit helpt om focus te houden op hun goede gewoontes.
9. Ondersteun ontspanning
Verandering vraagt energie. Zorg daarom dat medewerkers voldoende kunnen ontspannen en herstellen. Dit kan bijvoorbeeld door mindfulness-sessies of rustgevende werkplekken aan te bieden. Het behouden van goede gewoontes wordt gemakkelijker als medewerkers zich energiek en uitgerust voelen.
10. Combineer interventies
De beste resultaten worden tenslotte bereikt door verschillende strategieën te combineren. Ondersteun medewerkers daarom met een mix van praktische tools, inspirerende sessies en een positieve werkomgeving om hen te helpen blijvende goede gewoontes te ontwikkelen.
Ondersteun goede gewoontes via de training “Werken aan vitaliteit”
Wil je medewerkers helpen hun goede voornemens te vertalen naar blijvend gezond gedrag? Onze training “Werken aan vitaliteit” biedt praktische handvatten en inspiratie om fysieke, mentale en emotionele veerkracht te vergroten. Tijdens deze interactieve workshop leren deelnemers hoe ze hun vitaliteit kunnen verbeteren en dit direct kunnen toepassen in hun dagelijks leven. Medewerkers met gezonde gewoontes zijn niet alleen vitaler, maar dragen ook bij aan een positieve en productieve werkcultuur.
Investeer in vitale medewerkers en een gezonde organisatiecultuur. Neem contact op om meer te ontdekken over onze workshop “Werken aan vitaliteit” en wat deze voor jouw organisatie kan betekenen.