De invloed van thuis op het werk
Als het thuis niet goed gaat, dan is de kans groot dat dit invloed heeft op het werk. Deze collega reageert misschien wat kortaf, is minder geconcentreerd en de kans op fouten neemt toe. Er ontstaat roze verzuim. Iemand is wel aanwezig, maar is minder productief. En er is een risico dat deze medewerker helemaal uit gaat vallen. Maar welke invloed heb je als werkgever zodat werk en privé goed gecombineerd kunnen worden?
Je ziet het al als leidinggevende als je de afdeling op komt lopen. De een zit lekker te werken en bij de ander merk je dat er iets aan de hand is. Dat kan werk gerelateerd zijn, maar ook zijn oorsprong hebben in de privé-situatie. In het eerste geval heb je invloed om zaken te veranderen. Als het privé is, dan ligt de verantwoordelijkheid vooral bij de medewerker zelf om de balans in de privésituatie te herstellen. Maar jij hebt er als werkgever wel last van en kunt zeker ook ondersteuning bieden.
Invloed op het werk
Een goed begin is het aangaan van een gesprek. Hierbij benoem je dat je ziet dat iemand niet lekker in zijn vel zit. Je medewerker hoeft jou niet in detail te vertellen wat er aan de hand is. Wat hij wel moet vertellen is wat de invloed van de situatie is op het werk en wat nu minder goed gaat. Samen ga je kijken wat je op het werk kunt aanpassen, zodat iemand tijdelijk meer ruimte krijgt en voorkomen wordt dat deze medewerker gaat uitvallen. De technieken van job crafting kunnen hierbij een hulpmiddel zijn. Kijk welke taken iemand makkelijk af gaan en waarbij hij zijn talenten kan inzetten en laat ingewikkelde problemen even over aan een collega.
Verwijzen naar professional
Alleen al door te luisteren en begrip te tonen, bied je als leidinggevende een medewerker steun en is zijn situatie al beter vol te houden. Daarnaast kun je ondersteuning bieden door te verwijzen naar een professional op het probleemgebied. Om wat voorbeelden te noemen:
- Als je mantelzorger wordt, kun je terecht bij je gemeente voor ondersteuning. Deze kan verwijzen naar lokale partijen. Denk hierbij ook aan een mantelzorgmakelaar of kijk bij MantelzorgNL.
- Speelt er iets op het vlak van gezondheid dan is de huisarts de te raadplegen persoon. Die is inhoudelijk deskundig en kan doorverwijzen naar een specialist. Een fysiotherapeut of een overgangsconsulent is ook rechtstreeks te consulteren.
- Ook bij een echtscheiding kan een disbalans ontstaan. Werk&Scheiding kan op dit vlak ondersteuning bieden.
Blijf in gesprek
Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven en te blijven focussen op de invloed van de situatie op het werk. Geef geen oordeel of adviezen over hoe de situatie het beste op te lossen is. Daar zijn professionals voor. En het is aan de werknemer zelf om zijn werkvermogen op orde te krijgen. Met steun en begrip vanuit de werkgever of leidinggevende zal dat beter lukken. Dan is privé te combineren met werktaken. Want werk en privé kunnen elkaar in disbalans brengen, maar werk kan juist ook energie geven, zodat problemen privé aangepakt kunnen worden.
Verder praten?
Merk je in jouw bedrijf dat privézaken het werk beïnvloeden en wil je met me verder praten hierover? Neem dan contact met me op.