Waarom ik wil werken

Met het starten van mijn eigen bedrijf heb ik de ruimte en mogelijkheden om zelf te bepalen hoe mijn werk eruitziet. Dat is een proces, waarbij de vraagbelangrijk is waarom ik wil werken. Bij iedere beslissing die ik moet nemen, bedenk ik of dit mijn werk leuker gaat maken en ik morgen met meer plezier uit mijn bed stap als de wekker gaat.

In mijn studententijd heb ik diverse baantje gehad. Ik heb ooit 1 dag in een fabriek achter de lopende band gestaan. En die ene dag was meer dan genoeg om te beseffen dat ik daar niet gelukkig van werd. Daarnaast heb ik meerdere jaren bij een tuinder gewerkt. Een periode waar ik met veel plezier aan terugdenk. Bij beide banen ging het niet direct om de taken die ik uit moest voeren. Die waren niet zo spannend. Het verschil werd vooral gemaakt door de omgeving, de collega’s en de manier van leidinggeven.

Plezierig aan het werk
Plezierig aan het werk.

Werkwaarden

Er zijn dus verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op het gevoel dat je hebt bij je werk.  Prof. dr. Jac van der Klink en zijn collega’s hebben dit onderzocht en zijn tot 7 werkwaarden gekomen:

  1. Kennis en vaardigheden gebruiken
  2. Kennis en vaardigheden ontwikkelen
  3. Betrokken zijn bij belangrijke beslissingen
  4. Betekenisvolle werkcontacten hebben en opbouwen
  5. Eigen doelen stellen
  6. Een goed inkomen verdienen
  7. Een bijdrage leveren aan het creëren van iets waardevols

Een goed inkomen verdienen, zodat je boodschappen kunt doen en je rekeningen kunt betalen is voor de meesten onder ons belangrijk. Maar zelf heb ik nooit gekozen voor het werk dat het meeste geld opleverde. Bij de tuinder waar ik werkte waren het de contacten die het werk leuk maakten. Daarnaast had ik een werkgever die iedereen respecteerde en betrok bij het hele proces. Zo mochten we om de beurt mee naar de veiling om te zien hoe het verder in de keten verliep. En als de veilingmeester het kratje controleerde dat ik geplukt had en een goede kwaliteitscategorie eraan toekende, dan gaf dat me een goed gevoel en merkte ik dat mijn werk er ook echt toe deed. Het motiveerde me ook om de volgende dag weer mijn best te doen.

Verschil kunnen maken

Het voor mij belangrijk is om iets bij te kunnen dragen. Ik wil uitgedaagd worden en mijn kennis en vaardigheden inzetten en ontwikkelen. Als consulent duurzame inzetbaarheid zie ik daar de mogelijkheden voor. Dat ik werkgevers of teamleiders kan laten beseffen dat ze voor hun werknemers het verschil kunnen maken en dat het op de lange termijn ook nog eens meer oplevert dan je erin investeert. Dat is het werkvlak van duurzame inzetbaarheid. En als ik daaraan bij kan dragen, word ik gelukkig.

Meteen bij de start van mijn bedrijf heb ik de keuze gemaakt om niet vanuit huis te werken, ook al scheelt dat in de kosten. Ik huur een werkplek en ben omgeven door andere inspirerende ondernemers. Ik wil jullie bedanken voor jullie steun en tips, maar vooral ook voor jullie verhalen. Ze maken voor mij het werken leuker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *