Storend geluid voorkomen

Hoe kun je storend geluid op je werkplek voorkomen?

Storend geluid op je werkplek voorkomen
Hoe kun je storend geluid op je werkplek voorkomen?

Nu we allemaal terug naar kantoor gaan om te werken, merken we dat het soms lastig is om je te concentreren. Op je thuiswerkplek kon je ongestoord je werk doen. Maar nu lijken de geluiden uit de kantoortuin nog irritanter dan voorheen. Een kwestie van wennen? Of is er wat veranderd? Hoe kun je storend geluid op de werkplek voorkomen?

Een aantal jaren geleden kreeg ik de gelegenheid om het kantoor opnieuw in te richten. De individuele hokjes verdwenen en er kwamen inspirerende overlegruimtes en veel glas en groen voor in de plek. Er was aandacht voor ergonomie, met goede bureaustoelen en hoog-laag bureaus waarbij staand werken werd gefaciliteerd en gemotiveerd. En een mooie plek om samen te lunchen of even een kop koffie te pakken.

Geluid

Maar een van de belangrijkste punten van aandacht bij deze transformatie was het geluid. Omgevingsgeluid kan allerlei klachten veroorzaken, zoals concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid, frustratie of een onrustig gevoel. En dat heeft tot gevolg dat medewerkers minder productief zijn en kan zelfs op langere termijn stress veroorzaken met risico op verzuim.
Dus niet zo gek dat sommige medewerkers nu denken: Laat mij maar lekker thuis zitten, daar is het rustig en krijg ik veel meer werk gedaan. Het grote nadeel daarvan is dat deze medewerkers minder betrokken zijn bij de organisatie en minder meekrijgen wat er speelt. Ze missen dan ook de interactie tussen collega’s die de creativiteit bevordert en zorgt voor optimale prestatie. En juist die dagen dat medewerkers naar kantoor komen, willen ze collega’s spreken en overleggen. Taken om verder uit te werken worden doorgeschoven naar de thuiswerkdag. Dat betekent dat er dus vergeleken met vroeger inderdaad meer gepraat wordt en er dus meer geluidsoverlast is. En nu we dat niet meer gewend zijn, hebben we daar meer last van.

Inrichting kantoor

Deze week was ik bij de Workplace Xperience beurs. Daar zag je dat hybride werken, deels thuis en deels op kantoor, een andere inrichting van kantoren vraagt. Het kantoor is nu vooral een plek om te ontmoeten, met kleine ruimtes om met enkele collega’s te overleggen of om een online vergadering bij te wonen. Maar ook een plek om samen te lunchen. Naast rustige werkplekken moeten er ook plekken zijn waar gebeld of gepraat mag worden. Helemaal geluidsarm zal lastig zijn, maar er zijn veel oplossingen en materialen die je kunt inzetten om geluid te absorberen.
Wil je weten hoe je het kantoor optimaal inricht, dan kun je ook sensoren inzetten, die bijvoorbeeld het geluidsniveau meten of de luchtkwaliteit. Of sensoren die meten hoe vaak en hoe lang een bureau bezet is, wat de meest populaire flexplek is en welke je misschien beter een andere bestemming kunt geven. Je kunt ook kijken naar vergaderruimtes. Hoeveel mensen zijn aanwezig en hoe vaak. Misschien kun je beter de ruimte opsplitsen als toch meestal maar de helft van de capaciteit benut wordt.

Duurzame inzetbaarheid

Er zijn dus heel veel mogelijkheden om werkplekken in te richten. Maar je kunt alles nog zo mooi bedacht en ingericht hebben, als medewerkers er anders over denken, gebruiken ze de ruimte ook anders. Belangrijk dus om hierover met elkaar in gesprek te blijven. Want een goede en gezonde werkplek draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Interesse om hier verder met me over door te praten? Stuur me dan een bericht, dan neem ik contact met je op.

Astrid de Rooij – 1 april 2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *