Energiebalans: werk, privé en ik

Hoe gaat het op gebied van werk, privé en ik.

Werkdruk

34% van de medewerkers ervaart werkdruk*. Op zich is dat niet zo erg. Als er voldoende mogelijkheden zijn om zelf het werk in te delen en er steun is van leidinggevende en collega’s kan een beetje werkdruk zelfs stimulerend werken, zonder dat het omslaat in stress. Daarnaast is ook de thuissituatie is van belang. Als die stabiel is, kun je op het werk meer hebben en is de energiebalans werk, privé en ik in evenwicht.

Recent ontmoette ik Peter Ribbens, auteur van het boek “Stress te lijf met energie” (ISBN 978-94-92723-99-4). Peter heeft als bedrijfsarts jarenlange ervaring met het coachen naar een gezond en energiek leven. Hij beschrijft in zijn boek het stoplichtsysteem dat je eenvoudig kunt toepassen. Door een kleur uit het stoplicht (groen, oranje of rood) te kiezen, kun je op de vlakken werk, privéleven en persoonlijk leven aangeven hoe het met je gaat. Bij groen gaat het prima. Oranje geeft aan: opletten! En bij rood is het aan te bevelen om stappen te zetten.

Energiebronnen

Deze systematiek heb ik laatst toegepast in een coaching. Als je merkt dat er iets niet goed gaat in de energiebalans, is het soms toch lastig om te duiden waar het in zit. Met de oefeningen ga je stap voor stap de situatie verdiepen. Door er kleur aan te geven zie je in één oogopslag op welk vlak er energielekken zijn en waar het goed gaat.

Energiebalans werk - privé - ik
Energiebalans

Het leuke is dat er dan best nog veel groen gekleurd wordt. Daar kan iemand zijn energie uithalen. Naast bestaande energiebronnen kun je ook kijken naar mogelijk nieuwe energiebronnen. Die zijn heel persoonlijk. Terwijl de een bijvoorbeeld energie krijgt van mensen om zich heen, zal de ander zich liever terugtrekken en even tijd alleen doorbrengen. Bewegen (sporten), natuur, ontspanning en sociale steun zijn voorbeelden van energiebronnen.

Oplossingen voor een betere energiebalans

Met rood en oranje heb je knelpunten in beeld gebracht die je verder gaat analyseren en waar je mogelijke oplossingen voor gaat formuleren. Hierbij maak je gebruik van je energiebronnen. Je beschrijft wat er moet gebeuren, wie dat moet doen en wanneer. Soms kunnen kleine aanpassingen al verschil maken. De technieken van jobcrafting, waar ik eerder over schreef, kunnen helpend zijn om oplossingen te vinden. Uitgangspunt hierbij is dat iemand vooral kijkt wat hij zelf aan de situatie kan veranderen. Mogelijk heb je daar wel een ander bij nodig als het gaat om veranderingen op je werk of in de privésfeer.

Na een goede voorbereiding, waarin duidelijk is wat je wilt bereiken, kun je het gesprek aangaan op het werk, privé of met jezelf. Tijdens dit gesprek kunnen ook alternatieve oplossingen naar boven komen. Je maakt afspraken wie wanneer in actie komt.

Het kan ook zijn dat het gesprek niet loopt zoals je gehoopt hebt. Je kunt dan de oplossing heroverwegen, de afspraken (deels) accepteren of een rigoureus besluit te nemen te stoppen met je werkgever, je relatie of je eigen gedrag. Doe dit dan weldoordacht en schakel daarbij hulp in.

Deze stappen blijf je evalueren en bijsturen totdat alle stoplichten op groen staan en je persoonlijke energie in balans is.

Zelf aan de slag

Wil je zelf aan de slag om de energiebalans werk, privé en ik beter in evenwicht te krijgen, dan kun je bij Astrid Vitaal terecht voor een coaching traject. Neem voor meer informatie contact.

*Factsheet Week van de werkstress 2021

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *