Met job crafting je werk beter passend maken

Met job crafting je werk beter passend maken
Job crafting – Niet meer of minder werk, maar de stukje beter in elkaar passen.

40% van de werkgevers in Nederland geeft aan dat werkdruk tot één van de belangrijkste risico’s binnen het bedrijf hoort. Om dit aan te pakken zetten ze vooral in op het verhogen van de autonomie, instellen van een aanspreekpunt en het aanpassen van het werk[1]. Hoe meer autonomie een werknemer krijgt, hoe beter deze in staat is om zelf zijn werk passend te maken. Hiervoor kunnen de technieken van job crafting gebruikt worden.

Werkdruk

Het Job Demands-Resources model (JD-R model) is een veelgebruikt model om inzicht te krijgen in werkdruk. Hoge taakeisen (job demands) leiden tot stressreacties en ongezondheid (het uitputtingsproces). Bij taakeisen kun je denken aan tijdsdruk, hoeveelheid werk, kwaliteitseisen, moeilijkheidsgraad, variatie en emotionele belasting. Het beschikken over veel energiebronnen (job resources) leidt tot hogere motivatie en productiviteit (het motivationele proces)[2]. Voorbeelden van regelmogelijkheden zijn: autonomie, tijdsautonomie, functionele steun leidinggevende en collega’s en participatie en besluitvorming.

Hoge taakeisen op zich zijn geen probleem. Die zorgen ervoor dat je werk uitdagend en interessant is. Daar moeten echter wel voldoende energiebronnen tegenover staan. Via job crafting kunnen deze energiebronnen aangeboord worden.

Job crafting

Job crafting is een manier waarop een medewerker zelf aanpassingen kan doen aan zijn werk, zodat het beter passend wordt, hij of zij meer energie krijgt of minder belast wordt. Het gaat daarbij niet om werk te verminderen, maar om het anders te doen. Dat kan op 3 vlakken:

1. Taakeisen optimaliseren
2. Energiebronnen vergroten
3. Uitdagingen zoeken

1. Taakeisen optimaliseren

Vooral als je werkdruk ervaart, denk je niet goed na over hoe je de dingen doet, maar doe je ze zoals je altijd gedaan hebt. Mogelijk dat een collega iets op een andere manier aanpakt zodat het makkelijker gaat. Kijk welke taken je kunt combineren met elkaar. Dit kan ook afhankelijk zijn van je werkplek. Wat kun je beter thuis in alle rust doen en voor welke taken kun je beter op kantoor zijn met collega’s in de buurt? Door te kijken of je efficiënter kunt werken of dat processen eenvoudiger kunnen, doe je hetzelfde werk met minder inspanning.

2. Energiebronnen vergroten

Aan de andere kant kun je je energiebronnen vergoten, zodat je het werk beter aankan. Kun je zelf je tijd indelen en af en toe een kleine pauze inbouwen. Vraag hulp van je leidinggevende of collega’s. Of vraag om feedback, zodat je leert hoe je het werk beter kunt doen. Ook een extra training of instructie kunnen hieraan bijdragen.

3. Uitdagingen zoeken

Sommige taken zijn saai en eentonig en heb je toch gewoon te doen. Met wat creativiteit kun je die uitdagender maken. Maak er een spelletje of een wedstrijdje van. Kan het nog sneller, nauwkeuriger of op een manier dat je je klant of collega aan het lachen maakt. Dan wordt het voor jouzelf ook leuker. Bestaat je baan het meest uit dit soort taken, kijk dan of er uitdagendere taken te doen zijn. Mogelijk kun je je aansluiten bij een projectgroep of een cursus of opleiding gaan volgen.

Job crafting kan een medewerker zelf toepassen op zijn werk, op eigen initiatief. Het gaat in kleine stapjes, die nooit een negatief gevolg mogen hebben op de organisatie, de collega’s of de klanten. Deze aanpassingen vergroten je productiviteit en werkplezier. Je hebt niet meer of minder werk, maar de stukjes passen beter in elkaar.

Wil je leren hoe je zelf job crafting kunt toepassen? Meld je aan voor een workshop job crafting bij Astrid Vitaal.


[1] Factsheet week van de werkstress 2022, TNO

[2] The Job Demands-Resources Model: A critical review, Wilmar Schaufeli & Toon Taris, Gedrag & Organisatie, volume 26, June 2013, nr. 2, pp. 182-204

1 gedachte over “<strong>Met job crafting</strong> je werk beter passend maken”

  1. Pingback: Laat de energie stromen - Kinesiologie - Astrid Vitaal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *